Parizyen
KriterPuanStandartHatalar
Kafa, yaka, favoriler 15 Oval bir kafa olmalı, arkada enseden gelen bir hotoz yukarıya doğru sivrilip çıkmalıdır. Kafanın ön kısmındaki tüyler sağa veya sola doğru taranmış olmalı. Yanakları sanki bir şey yemiş gibi kabarık durmalı, iki taraf simetrik olmalıdır. Bunlara favori denir. Kuvvetli bir yaka kesintisiz olarak boynu çepeçevre sarmalıdır. Kafa; Yuvarlak bir kafa şekli, hotoz yok kafa şekli düz. Kafa kapüşon biçiminde kapalı. Düz ve/veya parlak kafa. Yakalık eksik ve/veya yok. Favoriler yok veya düz belirgin değil.
Sırt (manto, omuz, buket) 15 Omuz ve manto: Simetrik bir şekilde iki yana doğru yatan sık ve gür tüylerden oluşmalıdır. Orta çizgi net ve çizgi şeklinde olmalıdır.Tüyler yanlara doğru bir apolet gibi yükselir, mutlaka simetrik olup güzel bir buketle bitmelidir. Kuşun omuzlarından kanat uçlarına doğru olan bölümü bir tam kabul edersek bu bölümün 2/3 ü omuz ve manto tüyleri 1/3’ü buket tüyleri olmalıdır. Buket tüyleri ipek gibi olup kanatların bittiği yerden kuyruğa doğru sarkar. Sırt tüyleri mümkün olduğu kadar gür ve kesintisiz olmalıdır. Sırtta manto tüyleri çok kısa, çok net bir orta çizgi yok, simetri eksik, çok ince ve hacimsiz tüylerden oluşmuş. Buket demeti zayıf veya hiç yok.
Göğüs 15 Dolgun, göğüs tüyleri istiridye kabuğuna benzeyip iki tarafta çok simetrik olmalıdır. Göğüs tüylerinin hacimli olması istenen bir özelliktir. Göğüs de hiç boşluk olmamalıdır. Kötü tüylerden oluşmuş, simetrik değil, aralarda boşluklar var hacimsiz ve ufak.
Yan Yüzgeçler 15 Güçlü, uzun, geniş ve gelişmiş tüylerden oluşmalı yukarıya doğru kanat hizasına kadar yükselmelidir. Yanlar muhakkak iki tarafta simetrik bir şekildedir. Yan yüzgeçler göğüsten tamamen farklı olmalıdır. Yok, varsa da zayıf ve/veya öne doğru eğik, simetrik değil. Terk taraflı, yüzgeçler karına doğru veya belirgin değil, göğüs ve karın tüylerine karışmış. (Bu en önemli kusurdur).
Horoz tüyleri, zeytin tüyleri, baldırlar 10 Horoz tüyleri kuyruğun iki yanından da aşağı doğru sarkan uzun, gelişmiş ve simetrik tüylerdir. Zeytin tüyleri, horoz tüylerinden önceki, kanatların altından sarkan, horoz tüylerine göre epeyce kısa fakat belirgin zeytin tanesi şeklindeki tüylerdir. Baldır tüyleri: Uyluk kemiğinden kuyruğun çıktığı yere kadar sık bir tüy demeti olarak görülür. Karın altında hiçbir boşluk bırakmayacak kadar gürdür. Horoz tüyleri yok veya yeterli değil. Zeytin tüyleri yok veya çok eksik. Alt taraf; karında kıvırcıklık yok.
Ayaklar, kuyruk, kanatlar 10 Ayak ve bacaklar; kalın tırnaklar ile güçlü ve uzun. Baş parmağın tırnağı sarmal şeklinde eğri. Yetişkinlerde tırnak kesilebilir. Daha genç olanların da tırnakları kesilebilir ama sarmal şekilde ve diğerleri ile eşit olmak üzere. Kuyruk, uzun, güçlü ve temiz olmalıdır. Kuyruğun uç noktası kare şeklindedir, kuyruk sırt çizgisini takip eder. Kanatlar uzun ve kuvvetlidir. Sırtta abartılı bir çakışma olmadan durmalıdır. Ayaklar dik ve sivri tırnaklı, tırnaklar kırık kısalı uzunlu. Kuyruk, kısa, kırlangıç kuyruğu gibi ince, çatallı. Kanatlarda abartılı çaprazlık var.
Boy, şekil ve duruş 10 Boy: En az 19 cm olmalıdır. Şekil Biçimli, uyumlu ve iri görünümlüdür. Duruş: Kuş yarı dik, kendinden emin, gururlu ve görkemli durmalıdır. 19 cm.nin altında. Güçlü görünmeyen, çöp gibi, çok ince şekilli. Duruş; eğri, tünekte yatık bir duruş sergiler. Korkak ve kendinden emin değil
Tüy yapısı ve genel kondisyon 10 Tüyler gür, hacimli, uzun ve parıltılı olmalıdır. Kuş temiz, sağlıklı ve kendini kafeste güzel sergilemelidir. Bütün renkler olabilir. Hacimsiz, kısa, sert veya tam tersi donuk tüylü. Aşırı puslu, civciv tüyü görünümüne yakın. Pis, hırpani kendine bakmamış gibi intiba veren görüntüde.

TKKKF- COM Standartları - Parizyen

R_1c

R_1e


R_2b

R_2d

R_2f


R_3a
R_3e
R_3f

R_3g
R_3k
R_3l

info@tkkkf.com
Linkler

Kurucu Dernekler

©  Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu V2.0.193
Written by Jesus_Tr