Tüy Şekilleri
26.02.2015




Ultra İnce TüySüper İnce Tüyİnce TüyAra TüyKalın TüySüper Kalın TüyUltra Kalın Tüy
1234567
Ultra İntensivSüper İntensivİntensivABBuffSüper BuffUltra Buff



1- Ultra İnce Tüy: En uç noktadaki tüy kalitesidir. Tüy hem dar hem kısadır, fakat renk pigmenti çok koyu ve göz alıcıdır. Bu tüy şekli sadece Giboso ve Gibber gibi ırk kuşlarında iyi tüy olarak algılanır. Fakat sürekli İnce tüy X kalın tüy şeklinde eşleme yapılan Yorkshire, Border, Fife ve Norwich ırkı kuşlarda damızlık için çok önemlidir. Bu tüy şeklinde göz kenarlarında tüy eksikliği derinin görünmesi veya baldırların tamamının görünmesi karekteristlik özelliktir. Tüy çok kısa olduğu için kuşun boyuda kısa görünür. Bazen kuşun gibber ve giboso da olduğu gibi göğüs kemiği bile kısmen görünür…

2- Süper İnce tüy: İnce tüy şeklinin en kaliteli olan formudur. Kuşun tüyü ultra ince tüye göre biraz geniş biraz uzun fakat gene çok renkli ve parlaktır. Bu tüy şeklinde kuşların göz çevresinde derilerinin görünmesi olmadığı gibi kuşun şekli ve modeli çok güzel ve belirgindir. Ekstra olarak tüyün uzunluğundan dolayı kuşun çok küçük olma sorunu bu tüy kalitesinde görünmez.


3- İnce Tüy : Bu tüy şekli ince tüyün en geniş ve en uzun formudur. Bu tüy şeklinin en büyük problemi tüydeki renk pigmentlerinin azalması ve tüyün çok renkli ve parlak görünmemesidir. Bu Yorkshire, Border, Fife gibi rengin önemli olduğu kuşlarda dezavantaj olsada. Norwich, Gloster gibi vücud şeklinin önemli olduğu ırklarda avantajdır.

4- Ara Tüy: Bu tüy şeklinin hem ince hem kalın tüy şeklide görülebilir. Ayrımını yapmak tecrübe ve bilgi ister. Fakat en kolay şekilde İnce tüy AB kuşlarda kuşların sırtında görülen harelerdir. Bu hareler Yorkshire, Border, Fife gibi ırklarda daha çok görülür. AB ince tüy kuşların renkleri istenildiği kadar renkli ve parlak değildir. Buda renk puanı olan özellikle Border ,Yorkshire ve Fife Fancy ırklarında dezavantajdır. Aynı zamanda gene bu ırklar da baldırlar istenildiği gibi görünmez buda kuşun görünümünü olumsuz olarak etkiler. AB ince tüy vücut şekli ve tipi yüksek puan olan kuşlarda Norwich ve Glosterler de avantajdır. Zira ince tüyün en geniş ve en uzun hali bu tüy şeklinde görülmektedir. Gloster ve Norwichler de ayakların mümkün olduğu kadar az görünmesini istediğimiz için bu ince tüy şekli tamamen avantaja dönüşmektedir. Ara tüyün kalın tüy formu: Bu tüy şeklinde tüy kalın tüy gibi görünmektedir fakat kalın tüyün en kısa ve en dar hali olduğu için yarışmalarda bazı ırklar için dezavantaj olmaktadır. Zira kalın tüyün vücut şekli ve modeli daha azametli ve gösterişli istenmektedir. Bu sebeplerden dolayı kalın tüy show kuşu olarak yarışmalarda çok şansları olmaz fakat damızlık için önemli kuşlardır. Zira bu tüy şeklinde kalın tüyün en güzel ve belirgin renkleri görülmektedir. Fakat renk surat , göğüs ve kanat uçlarında biraz daha fazla koyu olacağı için istenen homojen renklenme sağlanamaz. Özelikle Gloster ve Fife Fancy damızlıkları ve yarışma kuşları için istenen ve aranan bir tüy şeklidir.

5- Kalın Tüy: Klasik kalın tüy tanımındaki tüy şeklidir. Yarışmalarda özellikle büyüklük sınırı olmayan kuşlarda dezavantajdır zira kalın tüyün kısa ve dar bir formu olduğu için kuşun istenilen kadar uzun olmasını sağlayamaz. Fakat tip, form , vücut ve kısalığın ön plana çıktığı ırklarda önemli avantaj sağlar. Tüm kuş ırklarında en çok görülen tüy şeklidir.


6- Süper Kalın Tüy: Tüm ırklarda en avantajlı kalın tüy şeklidir. Gloster ırkında tepe büyüklüğünü, kafa iriliğini aynı zamanda vücut genişliği ve şeklini en belirgin şekilde gösteren bu tüy şekli aynı zamanda tüy renginin de tamamen kaybolmamasını sağladığı için kuşun bir basamak daha öne çıkmasını sağlar. Gloster için en büyük dezavantajı kuşun biraz uzun görülmesine sebep olmasıdır. Boy kısıtlaması olmayan ırklarda kuşu gösterişli ve azametli gösterdiği için çok büyük avantaj sağlar. Fakat elde edilmesi en zor olan tüy şeklidir. Bu tüy şeklini yakalayabilmek için çok dikkatli eşleme yapılması gerekmektedir.

7- Ultra Kalın Tüy: Kalın tüyün en uzun ve geniş halidir. Tüm ırklarda damızlık için çok önemli olan bu tüy şeklinin yarışma kuşlarında dezavantaj yarattığını unutmamak gerekir. Özelikle boy sınırlaması olan ırklarda kuşların istenen boydan uzun olmasının en önemli sebebidir. Aynı zamanda kuşun şekil bütünlüğünü bozacak tüy problemlerinin görünmesinin kaynağıdır. Kuşun altında ve yan talaz bölgelerine istenmeyen uzunlukta tüyler görünmesi. Kuyruğun normalden uzun ve açık olması, sırttan sarkan tüyler, yanaklarda uzun ve dönük tüyler, gibi bir çok tüy problemine sebep olmaktadır. Yorkshire Border gibi pozisyon kuşlarında yukarıda anlatılan tüy problemlerinin yanı sıra baldırların görülmemesi, renk kalitesinin çok düşmesi, boyun ve göz çevresinde çizgilerin ortaya çıkması gibi bir çok istenmeyenleri göstermektedir. Bunlara birde ur çıkarma riskini eklemek gerekir. Bu kadar handikabının yanında uzunluk sınırı olmayan Yorkshire, Crest, Parisien, Lankshire, AGİ dallarını üreten üreticiler için en önemli tüy şeklidir. Ve elde edilmesi uzun yıllar almaktadır.




Oğuz ÖZKAYA
TKKKF- Tüy Şekilleri

R_1c

R_1e


R_2b

R_2d

R_2f


R_3a
R_3e
R_3f

R_3g
R_3k
R_3l

info@tkkkf.com
Linkler

Kurucu Dernekler

©  Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu V2.0.193
Written by Jesus_Tr